top of page

Köprü Programları (Pathway)

Güncelleme tarihi: 10 Oca 2018

ABD'de eğitim görmek isteyen ancak yeterli İngilizce dil bilgisine sahip olmayan yabancı öğrenciler için, geçiş programları olarak da bilinen köprü programları iyi bir seçenektir.




Köprü programı nedir?

Köprü programı, ABD'de öğrenim görmek isteyen yabancı öğrencilere, İngilizceyi ikinci dil (ESL) dersi olarak almalarını ve aynı zamanda kendi dallarında kredi puanları getiren dersleri de alabilmelerini sağlayan bir programdır. Bu hazırlık programları genelde bir yıla kadar sürer ve hazırlık programını sunan üniversiteye “şartlı kabul” olanağını içerir. Bu demek oluyor ki, bu programı iyi bir İngilizce düzeyi ile tamamlayan ve yeterli GPA’ya (Grade Point Avarage (Genel Not Ortalaması) sahip olan öğrenciler otomatik olarak hazırlık programını sunan üniversiteye kabul edilirler.

Köprü programları özellikle ABD'de üniversite eğitimi almak isteyen, ancak ABD üniversitelerinde ve yüksekokullarında okumak için standart dil sınavını geçecek kadar İngilizce dil bilgisine sahip olmayan yabancı öğrenciler için çok kullanışlıdır.


Köprü Programı ne işe yarar

Köprü programları yabancı öğrencilere lisans veya master programına katılmak için gerekli bilgi ve beceri altyapısını sağlamalarına yardımcı olan hazırlık programlarıdır. Bu programları genel olarak bir akademik yıl sürerler ve bir derece ile sonuçlanmazlar.

Yabancı öğrencilerin ABD’de bir köprü programında katılmaları için birçok neden olabilir. Köprü programlarının en önemli bazı ortak noktaları şunlardır:


Gerekli dil bilgisine sahip olmak

ABD'de eğitim görecek yabancı öğrencilerden belirli bir düzeyde İngilizce bilmeleri beklenmektedir. Bu seviye standardize edilmiş İngilizce dil sınavları ile tespit edilir, örneğin İngilizce Yabancı Dil Sınavı veya TOEFL. Bu sınavlarda belirli bir puana ulaşamayan öğrencilerin ABD’deki yüksekokullarda veya üniversitelerde okumalarına izin verilmez. Yine de bu köprü programları yabancı öğrencilere ABD’de eğitim görürken İngilizce öğrenmelerine ilişkin bir olanak sunmaktadır, eğer İngilizce bilginiz TOEFL sınavını geçecek kadar iyi değilse, köprü programları sizin için iyi bir fırsat olacaktır. Ayrıca bu köprü programları öğrencilere daha sonra ABD’de eğitim gördükleri derslerde kullanılan akademik İngilizcesine odaklı ders vermektedir.


Ana bilim dalı seçmek için daha fazla zaman yaratmak

Belki ABD'de okumak istediğinizi biliyorsunuz, ancak hangi bilim dalında okumak istediğinize henüz karar veremediniz. Veya çok uzun bir istek listeniz var ve bunlardan hangisini seçeceğinizi bilemiyorsunuz. ABD’deki köprü programları yabancı öğrencilere bir yıl içerisinde farklı bilim alanlardına ders alma olanağını tanımaktadır. Bu size hangi konuda ve hangi yüksekokulda veya üniversitede eğitim alacağınız hususunda bir fikir verebilir.


Lisans Programına kabul edilme olasılığını arttırmak

Yabancı öğrencilere köprü programı sunan çoğu yüksekokul ve üniversite, ayrıca bu programı başarı ile tamamlayan öğrencilere şartlı kabul olasılığını da verir. Bu demek oluyor ki bu köprü programını başarı ile tamamlayan ve yeterli not ortalamasına (GPA) sahip olan öğrenciler otomatik olarak yüksekokula veya üniversiteye kabul edilirler.

Eğer bir köprü programına katılmayı düşünüyorsanız, ilgili kurumun katılım koşullarını araştırmak çok önemlidir. Her yüksekokul veya üniversite köprü yılından sonra kuruma kabul edilmeyi garanti etmemektedir; bazıları bunun yerine başka okullara kayıt işlemlerinde sunulmak üzere tavsiye yazıları verirler.


ABD kültürünü tanıma fırsatı

ABD'deki köprü programlarının en büyük faydalarından biri, ABD’deki eğitim hayatı ile tanışırken, başka yabancı öğrenciler ile de tanışmanızdır. Başka ülkelerde yükseköğrenim ders içerisinde verilir. Öğrenciler dinler ve not alır ve çok nadiren tartışmalara dâhil olur. ABD’de bu biraz farklıdır. ABD’deki yüksekokul öğrencilerinin konuya ilişkin tartışmalara ve münazaralara katılmaları beklenir ve bu bağlamda yüreklendirilirler de. Somut olarak birçok öğretmen derse aktif katılım bekler ve herkesin kişisel katılımını toplam not değerlendirmesine dâhil eder. Köprü programlarının öğretmenleri dil bilgisinin yanı sıra, yabancı öğrencilerin Amerikan kampüs ortamını ve sınıf kültürünü öğrenmeleri gerektiğini de bilir.

bottom of page